Головна » 2021 » Січень » 14 » Безмежний літературний «Всесвіт»



12:51
Безмежний літературний «Всесвіт»
Значення журналу іноземної літератури «Всесвіт», якому в січні 2020 року виповнилося 95 років, для української культури безцінне. Багато світових імен від давніх часів до сьогодення відкрив своїм читачам часопис. Українські автори на його сторінках постали в іпостасі професійних літераторів-перекладачів.

Ідея заснування журналу іноземної літератури українською мовою виникла близько 1919 року – за часів УНР, проте, через політичні обставини, не була втілена. Лише у січні 1925 року в Харкові побачив світ перший номер двотижневого журналу «Всесвіт». Його засновниками стали видатні українські письменники Василь Еллан-Блакитний та Микола Хвильовий. До створення «Всесвіту» свого часу долучалися видатні постаті української літератури: Олександр Довженко – як художній редактор, пізніше – Дмитро Павличко, Віталій Коротич та інші.

На 24 сторінках часопис друкував вірші й оповідання українських та іноземних авторів, статті про літературу і мистецтво, історію й етнографію, техніку і політику, нариси про закордон, фотодобірки «Всесвітня ілюстрація», сторінки спорту, гумору, ребусів, шахів, рекламу. Обсяг і періодичність видання постійно змінювались. Спочатку видання було двотижневе, потім – щотижневе, щодекадне, пізніше – знову двотижневе.

У 1925 році помер від хвороби серця В. Еллан-Блакитний. На початку 30-х років був репресований другий редактор Євген Касьяненко, який згодом загинув у концтаборі. У 1933 році застрелився заступник головного редактора Микола Хвильовий. Третій головний редактор Ф. Таран був заарештований і розстріляний. У 1934 році після випуску 354-го номера, через політичні обставини, вихід журналу було припинено.
У 1958 році в Києві «Всесвіт» відновив роботу як «товстий» журнал, присвячений іноземній літературі, культурі, мистецтву і суспільно-політичним акцентам зарубіжних країн. Видання зосередилося на літературі та перекладах. У ті часи український журнал здобув популярність серед широкого кола читачів.

За час свого існування на сторінках видання надруковано понад 500 романів, тисячі статей, поетичних добірок, повістей і драматургічних творів, розвідок, есе, репортажів, інтерв’ю авторів із 105 країн світу в перекладах із 84-х мов. Здобувши міжнародний авторитет серед іноземних письменників та аналогічних журналів світової літератури, часопис і сьогодні користується любов’ю й пошаною читачів. Впродовж останніх десятирічь при журналі присуджується престижна літературна премія «Ars Translationis» («Мистецтво перекладу») ім. Миколи Лукаша.

«Всесвіт» був і досі залишається єдиним літературним вікном у світ іноземної культури. Фонд Чернігівської обласної бібліотеки для дітей містить це видання з 1994 по 2020 роки включно.

На доданок пропонуємо вам, дорогі читачі, онлайн-гру «Літературна подорож».
Веб-посилання: https://learningapps.org/display?v=pghbourac20




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 413 | Додав: estet | Теги: журнал Всесвіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0