Головна » 2023 » Квітень » 19 » Безбар'єрність – це про кожного з нас. Цифровий проєкт «Дія. На допомогу користувачу»



15:55
Безбар'єрність – це про кожного з нас. Цифровий проєкт «Дія. На допомогу користувачу»
Не секрет, що в українському суспільстві існує комплекс обмежень у можливостях безбар’єрного доступу до інфраструктури, транспорту, зайнятості, освіти, отримання публічної інформації, послуг від держави та бізнесу тощо. Але рівний доступ, рівні можливості, забезпечення залучення та універсальності – всі ці важливі теми вже починають впливати на порядок денний. Дедалі більше поширюється запит на впровадження інклюзії та безбар’єрності в різних життєвих сферах.

Як правило, з бар’єрами найбільше стикаються люди старшого віку, люди з інвалідністю, батьки, які виховують маленьких дітей чи дітей з інвалідністю. Всі ці чотири важливі суспільні групи є в центрі уваги Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Безбар’єрність – це забезпечення рівних прав і можливостей. Це комплексний підхід до подолання бар’єрів: від поширення інклюзивних практик і впровадження доступності до піклування про психічне здоров’я, яке є основою добробуту кожної людини.

Коли за ініціативою першої леді Олени Зеленської безбар’єрність стала частиною державної політики, виникла необхідність створити освітній серіал «Безбар’єрна грамотність». Освітній курс «Безбар’єрна грамотність» – це вісім серій тривалістю 6-10 хвилин про основні принципи безбар’єрності на прикладі повсякденних життєвих ситуацій, якими бувають бар’єри та чому безбар’єрність стосується усіх.

Серіал – важлива частина великої просвітницької кампанії про безбар'єрність як нову суспільну норму. Для того, щоб зробити безбар’єрність новою суспільною нормою, дуже важливо, аби якомога більше чоловіків та жінок в Україні розуміли її основні принципи.

Сьогодні в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей пройшло заняття «Безбар'єрність – це про кожного з нас» в рамках цифрового проєкту «Дія. На допомогу користувачу».

 Що таке безбар'єрність?
 Що саме спричиняє бар'єри?
 Кого стосується безбар'єрність?
 Чому варто уникати стереотипів та упереджень?
 Чи готові українці долати бар’єри?
 Чому ми як суспільство потребуємо безбар’єрності?
 Чому безбар’єрність – це спільна справа?


Розбирались на занятті та дійшли висновку, що великі зміни починаються з того моменту, коли хоча б одна людина пропонує щось нове.

Курс Міністерства цифрової трансформації України створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської в партнерстві з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності, ГО «Безбар’єрність», представниками громадянського суспільства та експертами за підтримки проєкту ПРООН «Права людини для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 390 | Додав: estet | Теги: цифровий проєкт, безбар’єрність, Дія, освітній серіал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0