Головна » 2020 » Вересень » 29 » Бабин Яр - Яр пам’яті. 29 вересня вшановуємо пам'ять жертв Бабиного Яру



12:16
Бабин Яр - Яр пам’яті. 29 вересня вшановуємо пам'ять жертв Бабиного Яру
Бабин Яр - урочище на північно-західній околиці Києва. Під час німецької окупації Києва у 1941 - 1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених, євреїв та циган (за етнічною ознакою), а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших.

Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року, коли було розстріляно 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка розміщувалась безпосередньо біля Бабиного Яру. Точне місце розстрілу невідоме.

27-28 вересня на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами. У оголошенні йшлося, що всі євреї Києва і його околиць повинні з'явитися 29 вересня до 8 години ранку на ріг Мельникова і Дегтярівської вулиць. Люди були повинні взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо.

"Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний", - було сказано в оголошенні.

Масові розстріли тривали 5 днів, з 29 вересня до 3 жовтня 1941 року. Потім, протягом двох років окупації у Бабиному Ярі розстрілювали та ховали інших жертв гітлерівського терору, серед яких були українські націоналісти, роми та радянські військовополонені.

Загалом у Бабиному Яру загинув 621 український націоналіст. Тут обірвалося життя української поетеси, члена Організації українських націоналістів Олени Теліги та її чоловіка Михайла.

Точне число жертв залишається невідомим. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка - близько 100 тисяч загиблих. Такі дані були у звіті радянської комісії розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.

Але найстрашнішим і найогиднішим в цьому злочині є те, що в цьому Яру Смерті загинули маленькі діти!

Розстріли продовжувалися і після жовтня 1941 року…

Але були люди, які ризикуючи власним життям, а також життям членів своїх родин, переховували в себе євреїв. Це - українці, поляки, білоруси, татари, росіяни, вірмени, греки та німці. Почесне звання "Праведник Бабиного Яру" отримали понад півтисячі людей.

Нині на території урочища встановлено «Пам'ятник розстріляним у Бабиному яру дітям».

Читати про Бабин Яр:

https://www.bbc.com/ukrainian/blogs/2016/09/160929_upd_tsalyk_babyn_yar_dk
https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/29-veresnya-vshanovuyemo-pamyat-zhertv-babynogo-yaru

Відео:

Бабин Яр. Без права на існування. Цілком таємна операція нацистів




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 606 | Додав: estet | Теги: Бабин Яр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0