Головна » 2021 » Вересень » 3 » 4 вересня 1991 року вперше над куполом Верховної Ради підняли національний прапор (Пізнавальний проєкт «Цікава історія з бібліотекою»)



14:18
4 вересня 1991 року вперше над куполом Верховної Ради підняли національний прапор (Пізнавальний проєкт «Цікава історія з бібліотекою»)
30 років тому 4 вересня 1991 року вперше над куполом Верховної Ради підняли національний прапор. З цього моменту почалася славетна історія синьо-жовтого українського державного прапору в історії самостійної незалежної української держави.

Для захисників рідної землі прапор здавна був символом мужності й відваги в боротьбі за свободу та незалежність своєї Батьківщини. Під ним ішли в бій, гинули, здійснювали подвиги. З початком війни на Донбасі українські воїни підняли Державний прапор України на гідну шани й поваги висоту. Синьо-жовті стяги майорять на бойових машинах, блокпостах, над бліндажами. Вони не лише нагадують бійцям про обов’язок захищати рідну землю, а й стають оберегами, проявами вдячності командирам, символами віри в перемогу, саванами для полеглих тощо.

Простріляні кулями, вицвілі під пекучим сонцем, пропахлі порохом українські прапори стали осердям музейної колекції Національного музею історії України у Другій світовій війні – реліквій, що надійшли із зони АТО. В музеї зберігається понад 50 прапорів, обпалених війною. Кожен прапор має унікальну історію, для деяких «синьо – жовті» кольори – найдорожче в житті.

У Києві, 23 серпня 2021 року, в День Державного прапора України, ветерани АТО підняли на флагшток найбільший стяг.

Історій, пов’язаних з прапором, безліч. Історій, які вражають… Ось тільки дві з них.

Споряджаючи сина на війну, мати старшого солдата Андрія Казмірчука разом з рідними та друзями подарувала йому прапор із наказом повернутися додому з перемогою. Цю настанову боєць роти вогневої підтримки 90-го окремого десантно-штурмового батальйону 81-ї аеромобільної бригади виконав не до кінця, але він зміг повернутися з пекла – став одним з 14-ти «кіборгів», які в ніч з 20 на 21.01.2015 року останніми залишили руїни Донецького аеропорту.

До складу сформованого в квітні 2014 року у структурі Головного управління МВС України в м. Києві батальйону особливого призначення «Київ-1» входили кияни-добровольці, колишні міліціонери та військовики запасу. Перед відбуттям у зону АТО бійці отримали подарунок від вихованців столичного дитячого садка № 474 «Україночка» – прапор з відбитками дитячих долонь. Понад півроку стяг перебував у зоні АТО, нагадуючи воїнам про родинний затишок, дитячі усмішки, – й став улюбленим талісманом. До музею його передав капітан МВС України, комбат батальйону Віталій Сатаренко.

Більше історій читайте тут:

https://www.warmuseum.kiev.ua/_ua/_other_projects/ato/ato_collections/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 351 | Додав: estet | Теги: прапор України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0