Головна » 2021 » Жовтень » 15 » 25 років з дня заснування Конституційного Суду України



11:07
25 років з дня заснування Конституційного Суду України
«Коли справедливість зникає, то не залишається нічого, що могло б надати цінності життю людей»
Іммануїл Кант


Люди не ідеальні. Тому між ними іноді трапляються суперечки – великі й малі. І дуже добре, коли є хтось, хто може сказати: «Так, стоп, ось тут ти маєш рацію, а тут – ні». Такі люди потрібні також на державному рівні. І, на щастя, вони є – це судді.

Судова система – третя гілка влади в Україні. Це система, яка здійснює правосуддя, тобто з’ясовує у складних ситуаціях і суперечках коли в суспільстві на чиєму боці правда. До того ж влада правосуддя поширюється на все: і на громадян, і на різноманітні організації, і на державу.

Ця влада унікальна, бо правосуддя в Україні здійснюють виключно суди – це зафіксовано у статті 124 Конституції. Передавання або привласнення їхніх функцій іншими органами чи посадовими особами заборонені. Тобто не можна, щоб хтось, окрім суддів і поза судом, брав на себе владу офіційно вирішувати, хто має слушність, а хто – ні.

Дещо окремо від решти судової системи перебуває Конституційний Суд. Це настільки важливий орган, що в Основному законі про нього є окремий розділ. Фактично, в Конституційному Суді працюють люди, які найкраще у світі знають Конституцію та всі її нюанси. Цей суд займається виключно тими справами, які вимагають тлумачення Основного закону. Ну, або коли щось може вступати з ним у суперечність.

Тобто до Конституційного Суду звертаються з питанням, чи не суперечить певний закон у нашій державі Основному закону. Наприклад, чи законопроєкт про заборону споживання морозива в Україні не порушує прав і свобод людини та громадянина, гарантованих Конституцією? Якщо відповідь «так, порушує», то непорозуміння треба швиденько виправляти.

Жоден звичайний суд не може відмінити вже ухвалений закон – на таке здатен тільки Конституційний Суд, до того ж лише тоді, коли до нього звернулися з проханням про визнання закону неконституційним.

До складу Конституційного Суду України належать 18 суддів. Щоб склад був збалансованим, їх призначають президент, Верховна Рада та з’їзд суддів – кожен по 6 осіб. При цьому суддю Конституційного Суду призначають на 9 років без права бути призначеним повторно. До суддів Конституційного Суду вимоги досить жорсткі: скажімо, їхній досвід роботи у сфері права має бути щонайменше 15 років. Ну, і звісно, такий суддя не може належати до жодної політичної партії.

Матеріали з книги Юрія Марченка «Проста Конституція». – Київ: Основи, 2020. – стор. 93, 98, 106, 108, 109.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 324 | Додав: estet | Теги: Конституційний суд, суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0