Головна » 2020 » Травень » 13 » 13 травня - день народження Панаса Мирного, видатного українського письменника



16:22
13 травня - день народження Панаса Мирного, видатного українського письменника
Цікавою та неординарною є постать Панаса Мирного. Він увійшов в історію української літератури як прозаїк-новатор, який порушив суспільно важливі морально-етичні питання, а літературу вважав могутнім засобом боротьби із соціальним гнобленням.

13 травня 1849 року в родині бухгалтера повітового казначейства в місті Миргороді на Полтавщині народився Панас Якович Рудченко. З дитинства хлопець був заполонений чарівним світом народних пісень, казок та легенд, які розповідала мати, що розмовляла з дітьми лише українською мовою.

Невеселим було життя хлопця в містечках тодішньої Полтавської губернії. Кожен день він спостерігав зневажання гідності простої людини чиновницькою «братією», рабське плазування нижчих чиновників перед вищими.

Цікаві факти з життя письменника

 У Гадячі він здружився з дітьми Драгоманових і отримав доступ до великої бібліотеки цієї сім'ї. Саме Михайло Драгоманов в 1877 році надрукував одну з книг Афанасія Рудченка «Лихі люди» в Женеві, адже в Україні його рукописи були під забороною.
 Дуже не любив свою службу в казенній палаті, де дослужився до дійсного статського радника. Але працював швидко, всі потрібні довідки видавав людям за один день. А ночами творив.
 За життя не дав жодного інтерв'ю. Не любив слави. До того ж, писав забороненою українською мовою, та ще й про долю українського народу.
 Коли на сцені полтавського театру поставили п'єсу «Лимерівна», глядачі під овації почали вимагати автора на сцену. Панас Якович не стримався і вийшов. Публіка застигла. Близькі люди, співробітники, знайомі не могли повірити, що чиновник Рудченко і письменник Мирний – та сама особа.
 Рукописи зберігав у скрині для сала, щоб не знайшли жандарми під час обшуків
 Головна героїня роману «Повія» – збірний образ дівчат, яких кохав автор
 Своє справжнє взаємне кохання – Олександру Шейдеман – Панас Мирний зустрів у 40 років у Полтаві. Майбутня обраниця проміняла багатого нареченого петербуржця на полтавця Рудченка. У квітні 1889 року закохані одружилися.
 Олександра народила письменнику трьох синів – Віктора, Михайла та Леоніда. На жаль старший і наймолодший загинули на війнах
 Дружина пережила чоловіка більш ніж на 20 років. Разом із сином, вони відкрили в будинку Панаса Мирного меморіальний музей, першим директором якого був Михайло Рудченко, син письменника.

Читайте книги Панаса Мирного:

https://www.ukrlib.com.ua/books/author.php?id=15

Більше дізнатися про Панаса Мирного можна з відео:

Музей Панаса Мирного (подорож 1)



Музей Панаса Мирного (подорож 2)




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 536 | Додав: estet | Теги: Панас Мирний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0