Головна » 2023 » Березень » 14 » Володимир Бойко. Особисте. 24 лютого 2022 р. Проєкт «ПЕРЕЖИТЕ. Спогади про життя під час війни»



09:28
Володимир Бойко. Особисте. 24 лютого 2022 р. Проєкт «ПЕРЕЖИТЕ. Спогади про життя під час війни»
О четвертій двадцять ранку того довгого дня вирушив автобусом із Чернігова до Києва – рідкісне на той час службове відрядження. З тридцяти місць майже половина виявилася вільними, що дозволяло комфортно розташуватися та подивитися новини – поки є зв`язок. Десь хвилин за тридцять чи біля цього прочитав повідомлення журналіста Валентина Торби (газета «День»), що почалося: росія бомбардує Київ. Спитав: «Валентине, хто джерело?». Відповідь: «Я джерело!». Побачив ще пару приватних повідомлень, написав на сторінці у себе, підійшов до водія та спитав – що він знає. Сказав – нічого. Тоді попросив зв`язатися з диспетчером та уточнити свої дії.

Таким чином ми їхали ще хвилин десять, зрештою автобус зупинився в селі Кіпті, що за 40 км на південь від Чернігова. Пасажири ледь не пів години вирішували, що робити далі. У підсумку п'ятеро вирішили повернутися до Чернігова, більшість далі попрямувала до Києва – у кожного свої справи, мирні, уявлення про прірву, що вже розвернулася, ще не прийшло. До речі, один пасажир поспішав на літак до Борисполя і просто не повірив, що всі рейси скасовані, а повітряний простір України закритий...

Я вирішив повернутися до Чернігова й залишитися тут, хай би що відбувалося, так вирішив не зранку 24 лютого, а значно раніше. Єдине, про що шкодую, ‒ не вивіз відразу маму, котрій 81 рік, у безпечніше місце. А треба було.

Підійшов до поліцейського та попросив допомогти доїхати до міста. Той, не довго думаючи, зупинив першу ж фуру. Отакою попуткою доїхав до села Іванівка, що за 12 км від Чернігова. Порадував водій-одесит. Він гучно обурювався з нападу росії, демонструючи свою патріотичну позицію, і, попри очевидну війну, вважав своїм обов'язком доїхати до місця призначення, завантажити продовольство й лише після цього повертатися до Одеси.

Перші вибухи виразно почув на в'їзді до села Іванівка, лунали вони зі сторони селища Гончарівське, де базується перша танкова Сіверська бригада. Про себе відзначив: який у тому сенс, адже військові вийшли звідти ще кілька днів тому. Згодом таких проявів дурості російської орди надивився чимало.

Пересів на приміську маршрутку, як виявилося – останньою, рейси відновилися лише за кілька місяців. Рух легкових автомобілів назустріч нам виглядав нетипово жвавим – розпочинався вихід мешканців із міста.

До Чернігові доїхав десь біля сьомої, мамі вирішив поки не телефонувати, натомість зайшов на роботу, зібрав мінімум необхідного (як з'ясувалося ‒ замало), поспілкувався з двома співробітниками, яких побачив, написав до корпоративного месенджера, щоб на роботу не приходили ‒ мовляв, працюватимемо дистанційно. Навіть зробив два інтернет-включення: одне за програмою DOBRE, інше ‒ U-LEAD з Європою. В обох випадках ішлося про навчальні заходи, що на тлі навколишніх подій виглядали фантасмагорично. Тоді чомусь вважав за важливе завершити розпочаті справи, тим більше – за міжнародними програмами. Між тим навколо все спорожніло – дивне відчуття, коли усталений світ навколо раптом зникає: що робити, куди йти, чим займатися – вирішуєш виключно сам.

А далі ‒ повернення додому (десь пів години пішки) містом, що раптово змінилося. У повітрі стояв смог та виразний запах гарі, причому чогось синтетичного. Повз мене промчало кілька автівок «швидкої», рух машин виглядав дивно: їх було мало, а наявні мчали особливо не звертаючи увагу на правила. Біля банкоматів вишикувалися довжелезні черги. Час від часу було чути вибухи ‒ ближче, далі. Повернув до магазину продтоварів ‒ вони ще були відкриті, охорона пускала обмежене число покупців. Полиці виявилися напівпорожніми, тож брав, що було. І правильно, бо вже наступного дня абсолютна більшість торговельних точок закрилася.

Вже вдома подивився новини, побачив відео довжелезних колон рашистів ‒ вони просто їхали селами й малими містами півночі Чернігівщини. Це означало, що за дві – три години мав відбутися бій біля самого міста – в тому, що він буде сумнівів не мав. Постало питання – що робити мені, якщо вже вирішив залишитися. Взяти зброю не наважився, хоча й не виключав такої можливості. В наступні дні спробував дати тому раду.

Бойко Володимир Миколайович
- чернігівський науковець, громадський діяч, історик, кандидат історичних наук, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 121 | Додав: estet | Теги: війна, Бойко В.М., Пережите | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0