Головна » 2023 » Лютий » 3 » Віртуальна виставка-портрет до 220-річчя від дня народження українського кобзаря «Гомер наш польовий, славетний Вересай"



14:37
Віртуальна виставка-портрет до 220-річчя від дня народження українського кобзаря «Гомер наш польовий, славетний Вересай"
Кобзарство – унікальне явище не лише української, а і світової культури. Його носії – кобзарі, впродовж століть зберігали духовний генофонд народу, будили в ньому національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість, розкривали правду життя, закликали до активності, згуртованості, боротьби зі злом.

Тому під терміном «кобзарство» розуміємо митців, які грають на кобзах, бандурах, лірах, торбанах і, як правило, співають під їх супровід.

Чернігівщина належала до важливих регіонів поширення кобзарства та лірництва в Україні. На цих землях існувала «чернігівська школа» кобзарства та лірництва. На цих землях жили Андрій Шут, Андрій Бешко, Андрій Гайденко, Іван Романенко, Павло Братиця, Савка Панченко, Терентій Пархоменко, Оврам Гребінь та інші.

Серед історичних постатей та яскравих особистостей України ХІХ століття чільне місце займає Остап Вересай - кобзар, чиї думи про свободу та справедливість і сьогодні не втрачають своєї актуальності; людина, яка попри сліпоту з дитинства, сімдесят років поневірянь та переслідувань з боку жандармів, досягла значних результатів в народній епиці. Його постать, по праву, посіла гідне місце в історії України і заслуговує на увагу.

У відділі мистецтв Чернігівської обласної бібліотеки для дітей експонується книжково-інформаційна виставка «І ПРАДІДИ В СТРУНАХ БАНДУРИ ЖИВУТЬ…», яка надасть відповіді на питання «Що таке кобзарство? Хто такі кобзарі?», познайомить відвідувачів із прізвищами найбільш відомих кобзарів Чернігівської землі, біографією та творчістю Остапа Вересая.

Запрошуємо всіх зацікавлених та поціновувачів кобзарського мистецтва завітати до відділу мистецтв!











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 124 | Додав: estet | Теги: кобзарі, Вересай О. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0