Головна » 2022 » Червень » 13 » «То був добрий хлопець, свій!». 75 років від дня народження українського поета, перекладача, журналіста Василя Моруги



12:29
«То був добрий хлопець, свій!». 75 років від дня народження українського поета, перекладача, журналіста Василя Моруги
Цього року йому мало б виповнитися 75. Не сталося. За місяць до свого 42-го дня народження Василь Моруга загинув в автомобільній катастрофі. У розквіті творчих сил і поетичного таланту...

В усіх своїх анкетах Василь Моруга писав, що народився в селі Сонцеві на Донеччині. Але його дитячі та шкільні роки минули в селі Чубарівка Пологівського району. Так сталося, що батькові не судилося побачити свого сина, а синові – батька. Від ран, якими нагородила солдата війна, Василь Іванович помер за кілька місяців до народження сина. Мати ж, Лідія Василівна, як Василькові виповнилося три місяці, переїхала в село Чубарівку до своїх батьків. Жив Василь на тому кутку великого села, де в далекі двадцяті роки минулого століття була утворена комуна «Могутня Україна», звідки до школи доводилося ходити щодень за п’ять кілометрів. Та це не лякало юнака, а, навпаки, сприяло загартуванню його здоров’я та характеру. Закінчивши в 1965 році середню школу, Василь Моруга їде вступати до Київського університету.

Після закінчення університету у 1970 році – два роки військової служби, яку проходив у Лубнах на Полтавщині. А далі – досить стрімке творче і професійне зростання: заступник секретаря комітету комсомолу заводу «Арсенал», завідуючий відділом газети «Комсомольское знамя», комсорг ЦК ЛКСМУ, редактор відділу поезії в журналі «Дніпро» і нарешті – головний редактор журналу для дітей «Барвінок»!

Можливо, комусь такий злет може здатися безхмарно благополучним. Та не все так просто й легко було у житті Василя Моруги. Попри те, що вже на початку свого короткого життя був піднесений системою на перші щаблі, звідки краще бачаться обрії влади і слави, тією ж системою він був неодноразово битий, цензурований і контрольований.

Те, що робилося в душі українського поета Василя Моруги, про що думалося, як оцінював ті чи інші події і свої кроки на новій посаді, лягало сумними рядками в щоденних нотатках.

Перші вірші з'явилися в районній газеті. Починав як адепт «тихої лірики» («тиха лірика» – умовна назва ліричного струменя в українській літературі 70-х–початку 80-х років XX ст.). Поетичні збірки: «Грозовіття» (1969), «Ключі до тиші» (1972), «Портрет землі» (1977), «Юності бентежні ешелони» (1978), «Чебрецеві острови» (1984), «Дорога над лугом» (1985), «Відблиск миті» (1986). Друкував документальні твори, казки для дітей. Перекладав з англійської, болгарської, іспанської, французької мов. Нагороджений медаллю А. С. Макаренка.

Читаємо поезію Василя Моруги…





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 245 | Додав: estet | Теги: Моруга В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0