Головна » 2022 » Травень » 26 » Практичні поради під час війни: якщо ви попали під вибухи і обстріли



11:35
Практичні поради під час війни: якщо ви попали під вибухи і обстріли
Продовжує працювати для вас наш «Практичний порадник під час війни». Сьогодні мова піде про те, як поводитися під час обстрілів.

Як поводитися при обстрілі на вулиці

Якщо обстріл почався, коли ви на вулиці, то важливо швидше лягти на землю, це знизить ризики влучення уламків від снарядів. Спочатку при польоті снаряда чується свист (або шарудіння), потім відразу вибух. Так от, почули вибух – падайте на землю. Потім огляньтеся – ховатися слід у якомусь виступі, канаві, заглибленні в землі – постарайтеся відшукати таке місце і сховатися там.

Коли обстріл застав вас у транспорті, то зупиніться, вийдіть із авто, якщо ви за кермом. Поширена помилка – думати, що на машині ви зможете швидше поїхати від снарядів, що летять. Тим більше, потрапляння снаряда в бензобак – ще небезпечніше.

Якщо ви їдете у таксі, громадському транспорті – вимагайте, щоб водій зупинився та випустив пасажирів. Потрібно бігти у протилежний від обстрілу бік, залягти на землю. Пам’ятайте про згадане вище укриття – спочатку пошукайте його очима, а потім вже перебіжками або відповзанням (швидкими короткими кидками) у перервах між вибухами поспішайте в укриття.

Добігши до укриття, лягайте, руками обхопіть голову, закрийте вуха, відкрийте рот – це допоможе уникнути контузії, якщо близько розірветься снаряд. Намагайтеся не піддаватися паніці, як би складно не було: рахуйте вибухи, хвилини, це вас відволікатиме. Знайте, що максимум після сотого вибуху обстріли припиняються, артобстріл триває в середньому 20 хвилин. Ваше завдання – сховатися і пережити цей момент.

Як поводитися при обстрілі будинку

Якщо у вашому будинку є підвал і він відкритий – йдіть туди, якщо ні – краще спуститися з верхніх поверхів на нижні. Сховатися найкраще у внутрішніх кімнатах, серед несучих стін, наприклад, у ванній. У випадку, коли відомий напрямок обстрілу, ховайтеся у найвіддаленішій кімнаті, з протилежного боку. Не стійте біля вікон, не виходьте на балкон!

Потрібно сісти на підлогу біля стіни, що нижче людина – тим менше шансів попадання в неї снарядних уламків. Вікна можна “зміцнити” мішками з піском, диванними подушками, закрити меблями (масивними), в яких є речі.

Якщо ви живете у приватному будинку, то можна сховатися у льоху. АЛЕ льох при обстрілі може завалити. Якщо ховатиметеся у льоху, то можна залишити на видному місці великий плакат із написом, що ви на час обстрілу ховаєтеся там – і вказати, де сам льох розташований.

Беріть із собою гаджети (смартфони, радіо), питну воду.

Які місця підходять для укриття під час обстрілу

Найбезпечніше тому що там є вентиляція, потужне перекриття та кілька виходів, на відміну від підвалів. Також підходять для укриття метро, підземні переходи, траншеї, оглядові ями в гаражах або на СТО (але саме ті, що на повітрі).

Якщо можете відкрити каналізаційний люк і залізти в систему каналізації або водопостачання – теж підходить. На край можна сховатися за високим бордюром або фундаментом паркану. Важливо, щоб укриття було хоч мінімально заглиблене і якнайдалі від будівель, які можуть обвалитися або спалахнути.

Які місця НЕ підходять для укриття під час обстрілу

Під’їзди, багатоповерхові будинки, захаращені підвали – все це може обрушитися під час бомбардування. Також не ховайтеся під машинами, автобусами, під стінами магазинів чи офісів. Через вибухову хвилю зверху летітиме скло, до того ж ризик зсувів теж великий. Не ховайтеся серед будь-яких контейнерів, ящиків, будматеріалів – вони можуть спалахувати.

Що робити після обстрілу

Коли обстріл закінчиться, виходьте з укриття обережно і обов’язково дивіться під ноги! Нічого не беріть із землі, особливо незрозумілих предметів – це можуть бути бойові елементи снарядів або касетна бомба, які від найменшого дотику вибухають.
І ще! Після обстрілу підніміться і озирніться, можливо, хтось поранений і потребує допомоги. Прокричіть: "Всі живі!". Пам’ятайте, сьогодні допоможете ви, завтра – вам! Будьте обережні!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 351 | Додав: estet | Теги: ВИЖИВАННЯ, обстріл, війна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0