Головна » 2022 » Червень » 6 » «Одне за інше цікавіше». Польський письменник-фантаст Єжи Брошкевич. Літературний портрет до сторіччя від дня народження



12:12
«Одне за інше цікавіше». Польський письменник-фантаст Єжи Брошкевич. Літературний портрет до сторіччя від дня народження
Єжи Брошкевич вигадав такі історії для дітей, де бринить інтонація, яку слухаєш і відчуваєш просто так, як голос доброго, мудрого, розумного друга – про що б той друг не розповідав.

На обкладинці книги назва: «Одне за інше цікавіше». Звичайно, кожен має право одразу спитати: про що саме йдеться? Що це означає – «одне за інше цікавіше»? Питання доволі природне, абсолютно закономірне. Тому автор одразу попереджає, що це книга про три пригоди. Про пригоди, з яких другі цікавіше за перші (теж не без цікавості), а треті – набагато цікавіші за другі.

Можливо, секрет успіху книги в тому, що дівчинка Іка і хлопчик на прізвисько Горошок мандрують зі сторінки на сторінку разом з дуже несподіваним товаришем – старим заслуженим автомобілем марки «Опель-Капітан». Він, звичайно ж, живий, розмовляє і дуже благородний. А найголовніше – це думки і переживання героїв. Заінтриговані, чи не так? Тоді мерщій шукати книжку і ЧИТАТИ!

А яка цікава пригодницька повість «Сім кроків до розгадки» (інша назва «Таємниця покинутої каплиці»)! Аж подих перехоплює! До сих пір діти з задоволенням читають фантастичну повість Єжи Брошкевича «Троє з десятої тисячі» (інша назва «Трансгалактичний розвідник»), яка ще в 1960-х роках розповідала про пригоди трьох 14-літніх підлітків, що проводять розвідувальну місію на штучній планеті за межами Сонячної системи. Продовженням цього роману є роман «Око Центавра», у якому герої попереднього твору подорожують на штучній планеті до сузір'я Центавра.

У 1967 році Єжи Брошкевич написав наступний фантастичний роман для дітей «Локшина, Кефір та Місцевий» про подорожі у часі та просторі трьох друзів-школярів. У 1970 році письменник опублікував новий фантастичний твір «Моя місячна невдача» про туристичну подорож шкільного класу на Місяць. Того ж року був написаний пригодницький роман «Довго і щасливо» про майже фантастичні пригоди поляка на фоні історичних подій ХХ століття, а 1972 був опублікований пригодницько-містичний роман «Містер Ді».

Єжи Брошкевич народився у Львові. Розпочав літературну діяльність ще у 1945 році, коли вийшло друком його оповідання «Моніка». Першим виданим романом стала книга «Очікування», у якій описувалось краківське гетто. За цей роман письменник отримав премію Краківської Землі. Наступним романом Брошкевича став «Вигляд кохання», у якому розповідалось про життя великого польського композитора Фридерика Шопена. За цей роман письменник отримав Державну премію ІІ ступеня. Єжи Брошкевич майже постійно жив у Кракові, де й помер 4 жовтня 1993 року.

Останньою книгою письменника стала екологічно-казкова повість для дітей «Брати Кошмарек, Магістр і я» (1980). У 1982 році письменник отримав Державну премію Польщі І ступеня за багаторічну літературну діяльність.








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 211 | Додав: estet | Теги: Брошкевич Єжи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0