Головна » 2022 » Листопад » 4 » Настроєний життям, як скрипка... Літературний портрет до 150-річчя від дня народження Богдана Лепкого



11:40
Настроєний життям, як скрипка... Літературний портрет до 150-річчя від дня народження Богдана Лепкого
Те, що Богдан Лепкий – видатна постать в українській літературі, не викликає сумніву. Лепкому вдалося у всій повноті проявити свій літературний талант – яскраво змалювати красу подільського краю, звичаї і традиції простих людей, їх внутрішнє психологічне сприйняття соціальної дійсності.

Батьківщина Богдана Лепкого – Поділля: край благословенний, щедрий,овіяний легендами. Сам поет написав про нього в одному з ранніх своїх віршів – «Заспіві»:

Колисав мою колиску
Вітер рідного Поділля,
І зливав на сонні вії
Степового запах зілля.


А уособлювало це Поділля мальовниче село Крегулець, що лежить між містечками Гусятином і Копичинцями. Тут він народився 9 листопада 1872 року в родині сільського священника Сильвестра Лепкого.

В сім’ї Лепких панував культ книги, витав дух любові до історії рідного краю, до обездоленого народу. Швидко – за одну зиму – майбутній письменник навчився читати, писати й рахувати. Богдан ще малим опанував гру на скрипці, чудово співав, знав безліч народних пісень. Але перевагу віддав малярству, де також проявляв неабиякі здібності.

Писати твори почав дуже рано. Писав багато, переважно вірші, оповідання, п’єси, перекладав твори німецьких і польських письменників, але на перших порах друкувався рідко. Власне, як письменник став відомим у кінці 90-х років.

Спершу згадаємо поетичний доробок Богдана Лепкого. Він напрочуд багатий. З-під пера автора одна за одною виходять збірки поезій: «Стрічки» (1901 р.), «Листки падуть», «Осінь» (1902 р.), «На чужині» (1904 р.), «З глибин душі» (1905 р.), «Для ідеї» (1911 р.), «З-над моря» (1913 р.) і т.д.






У 20-30 роках Лепкий рідко звертається до поезії, переважно пише прозу, точніше – історичні твори. Однак його проза дуже співзвучна з поезією, також лірична, настроєва, часто-густо сумна, ностальгійна, трагічна – як мелодія скрипки. Та й сам Богдан Лепкий, майстерно доторкнувшись до струн наших душ, робить неймовірне. Тому що він і сам – «настроєний життям, як скрипка».

Найкращі твори поета, письменника, перекладача: повісті «Вадим», «Каяла», «Крутіж», «Орли»; оповідання «Кидаю слова», «Іван Медвідь», «Над ставом», спомини «Папір є?», «Свято Котляревського у Львові» та багато-багато інших.

Завітайте до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей та почитайте неперевершені в своїй досконалості твори Богдана Лепкого!

Богдан Лепкий. #Біографія:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 212 | Додав: estet | Теги: Лепкий Б. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0