Головна » 2022 » Травень » 26 » «Лілея лілейна». Що ми знаємо про Ольгу Косач? До 145 річчя від дня народження Ольги Петрівни Косач-Кривинюк



13:12
«Лілея лілейна». Що ми знаємо про Ольгу Косач? До 145 річчя від дня народження Ольги Петрівни Косач-Кривинюк
Ольга Петрівна Косач-Кривинюк – молодша сестра Лесі Українки, народилася 26 травня 1877 року в Новограді-Волинському, в будинку панів Завадських. Чудова природа рідної Волині, пізніше – життя у Києві серед українських видатних діячів, життя у Колодяжному, а починаючи з 1899 року, на хуторі Зелений Гай, коло Гадяча на Полтавщині, живий зв’язок із своїм народом – все це виховувало велику любов до України, до рідного народу.

Чи ж кожна людина має таку мудру матір, якою була Олена Пчілка, і таку геніальну сестру, як Леся Українка, та дядька – духовного велетня, уособлення громадського сумління – Михайла Драгоманова!

Отримавши домашню освіту, Оля вступила до останнього, сьомого класу Київської приватної жіночої гімназії О. Дучинської, яку 1897 року закінчила із золотою медаллю. Ще рік навчалася у додатковому (восьмому) класі, поглиблюючи знання з математики. У 1904 році Ольга Петрівна закінчила Вищі жіночі медичні курси у Санкт-Петербурзі, які за тих часів були єдиним учбовим закладом, де жінка могла здобути вищу медичну освіту.

У Санкт-Петербурзі перекладала на російську мову західноукраїнських новелістів, з якими друкувалася у журналі «Жизнь».

По закінченні медичних курсів 1904 року одружилася з Михайлом Кривинюком, і молоде подружжя замешкало в Празі. У 1906–1908 роках вона перебувала у Києві, де брала активну участь у громадському житті (зокрема у «Просвіті»).

Ольга вивчає все нові й нові мови, перекладає з англійської, польської, російської, французької, чеської та скандинавських мов, постачає журнал своїми перекладами зі світової класики, дає уроки наймолодшим родичам.

Відкрила ткацьку майстерню й організувала гурток вишивання. Зібрала та відтворила узори, частина яких стала основою видання «Українські народні узори з Київщини, Полтавщини і Катеринославщини. Випуск І. Вирізування й настилування»( 1928).

У 1930-х роках у Києві вона почала працювати над літописом – хронологією життя і творчості Лесі Українки. Це була велика, цінна, довголітня праця над біографією Лесі Українки, над впорядкуванням її листування та остаточним оформленням цих розвідок у формі великої наукової праці під назвою «Леся Українка. Хронологія життя й творчості». У 1944 році вона писала з Праги: «Господи, як я тужу за всіми і всім на батьківщині».

Ольга Петрівна Косач-Кривинюк – українська письменниця, літературознавиця, перекладачка, викладачка, бібліографиня, етнографиня, лікарка за фахом, член Петербурзької та Київської «Просвіт» померла у таборах для переміщених осіб 11 листопада 1945 року, Авґсбурґ, Німеччина.

«Лілея золоторожева», «мій Лільчик золотий і рожевий», «моя Лілея лілейна» такими епітетами й метафорами голубила Леся Українка свою сестру. Це їй вона присвятила свій твір «Веснянка»

Як яснеє сонце
Закине свій промінь ясний
До тебе в віконце, –
Озвись на привіт весняний.
Олесю, серденько,
Співай веселенько!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 212 | Додав: estet | Теги: Косач О. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0