Головна » 2022 » Вересень » 13 » Кінопанорама «Кіно нової України» (українські фільми, які варто подивитись у 2022 році)



14:57
Кінопанорама «Кіно нової України» (українські фільми, які варто подивитись у 2022 році)
Нова реальність в умовах війни змінила життя всіх українців. Об’єднавшись кожен на своєму фронті, найсміливіша у світі нація бореться за існування. Так українська кіноіндустрія продовжує працювати, а автори фільмів влаштовують національні прем’єри, аби підтримати українське кіно та відвернути від тривожних думок українців.

Від соціальних і воєнних драм до комедій та роуд-муві (фільм-порож) — у 2022 році на екрани має вийти чимало вітчизняних фільмів, гідних перегляду.

Фільми «Я працюю на цвинтарі» Олексія Тараненка, «Магда» Дениса Соболєва, «Максим Оса» Мирослава Латика та «Клондайк» Марини Ер Горбач – 4 must-see (обов'язкові до перегляду) українські прем’єри, що виходять цієї осені в кінотеатрах країни.

Пропонуємо знайомство з цими та іншими фільмами нового українського кіно.
Зберігаємо віру в перемогу ЗСУ, дивимось сучасне українське кіно та підтримуємо Україну!

Я працюю на цвинтарі
Дата виходу в Україні: 15 вересня
https://youtu.be/bGy2xZ5unTI


Про фільм: Драмеді з елементами чорного гумору «Я працюю на цвинтарі» режисера Олексія Тараненка створена Good Morning Films в асоціації з MainStream Pictures та Stewopol, за мотивами однойменного бестселера Павла «Паштета» Белянського.
Сюжет: Саша займається встановленням пам’ятників на цвинтарі. Він сповнений цинізму та іронії. Навіть у спілкуванні із самотнім літнім чоловіком, який замовив пам’ятник самому собі, і бізнеследі, яка щойно поховала сина. Несподівано в життя Саші повертається його донька-підліток. Водночас герой втягується в боротьбу за владу на цвинтарі. У вихорі особистих трагедій і кримінальних зіткнень поступово стає зрозуміло, що у Саші важка психологічна травма через його минуле.
Фільм понад рік подорожував фестивалями по всьому світу. У 2021 році стрічка здобула перемогу в номінації “Найкращий повнометражний фільм” на Munich Film Award 2021, в номінації “Найкращий актор” (Віталій Салій) за версією Національної спілки кінокритиків “Кіноколо”, отримала нагороду за “Найкращу операторську роботу” на Montelupo Fiorentino International Independent Film Festival та стала кращою в номінації “Найкращий постер” за версією Red Movie Awards.

Цей дощ ніколи не скінчиться
Дата виходу в Україні: 29 вересня
https://youtu.be/r6vBdoQwQBY

Про фільм: Фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться» — призер найбільшого світового фестивалю документального кіно, режисерка Аліна Горлова — у списку найуспішніших молодих українців року. Світова прем’єра фільму відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA), де він здобув нагороду за Найкращий дебют.
Сюжет: Історія у фільмі розгортається довкола родини 20-річного Андрія Сулеймана. Разом із батьками головний герой тікає з Сирії. Проте війна наздоганяє головного героя і в Україні, де він стає волонтером Червоного Хреста. Після смерті батька, Андрій вирішує поховати його тіло на батьківщині…
Картина має визначну фестивальну історію. Окрім нагороди на IDFA (Нідерланди), стрічка також перемогла на Міжнародному кінофестивалі документального кіно про права людини One World (Чехія), на Festival dei Popoli у Флоренції, а також виборола головну нагороду — «Золоту лілію» за Найкращий фільм на кінофестивалі goEast у Вісбадені (Німеччина).

Магда
Дата виходу в Україні: 13 жовтня
https://vimeo.com/516646342

Про фільм: Історична драма «Магда» режисера Дениса Соболєва та виробництва кінокомпаніями Master Production та Ganza Film заснована на реальній історії німкені Магди Хоманн, яка закохалась в українського солдата за часів Першої світової війни та приїхала з ним в Україну.
Сюжет: В основі стрічки – повість українця Сергія Сай-Боднара та німця Петера Хоманна «Любов і муки Магди Хоманн», сюжетна лінія якої розгортається паралельно в декількох періодах і охоплює століття європейської історії. На прикладі долі німецької дівчини Магди Хоманн, яка через кохання зазнала горя, поневірянь і опинилася у таборах ГУЛАГу, показано, як світові війни ламають людські життя.
Український біографічний фільм визнано найкращою драмою Будапештського кінофестивалю у січні цього року. Раніше фільм здобув премії за найкращу режисерську та операторську роботу на Київському міжнародному фестивалі «Кінолітопис», виборював головний приз індійського кінофестивалю Golden Eagle Film Festival

Максим Оса та золото Песиголовця
Дата виходу в Україні: 13 жовтня
https://youtu.be/JXeVfBVev0I

Про фільм: “Максим Оса та золото Песиголовця” режисера Мирослава Латика — перша в Україні екранізація коміксу, знята за мотивами однойменного твору Ігора Баранька. Це трилер, щедро приправлений козацькими пригодами, детективними елементами та мотивами дарк фентезі.
Сюжет: 1636 рік. Польський король сплачує данину козакам, аби попередити повстання. Золото везуть до шинку Нахмана, де на нього чекає хорунжий Корсунського полку Максим Оса. Та замість загону з 5-ти братчиків до корчми завертає напівживий козак з пустими капшуком. Разом із ним Оса вирушає на пошуки зниклих побратимів і знаходить їхні понівечені тіла в глибині лісу. На місці злочину з’являється каштелян замку, пан Карл Фогель. За підозру у вбивствах та крадіжці панського золота козарлюгу беруть під варту й під тиском тортур намагаються дізнатися правду. Господар пан Йожеф, згадавши легенди про подвиги Максима Оси, виправдовує січовика та доручає розгадати таємницю смерті козаків і віднайти втрачені скарби. Осі доведеться розплутати відьмацьке павутиння та віч-на-віч зустрітися з містичним Песиголовцем. А про долю золота та його власника замовчує навіть писар, який веде цю оповідь…
Історія створення фільму тягнеться з 2012-го року: за цей час у нього змінилися не лише кілька продюсерів, але й режисер. Фільмування завершив продюсер Валерій Боровик, для якого “Максим Оса та золото Песиголовця” став першим продюсерським досвідом.

Клондайк
Дата виходу в Україні: 03 листопада
https://youtu.be/mQRfO80h4pM

Про фільм: Копродукційна (Україна, Туреччина) драма Марини Ер Горбач «Клондайк» розповідає про події війни на Донбасі та подружжя, яке чекає народження дитини, мешкаючи поблизу місця збиття літака рейсу MH17.
Сюжет: Події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак.
Світова прем’єра стрічки відбулася на Санденсі — найбільшому фестивалі незалежного кіно в США, де вона здобула Приз за Найкращу режисуру. Відзнака й участь стали для України історичними: «Клондайк» — це перша українська ігрова картина в програмі міжнародного конкурсу фестивалю.
Стрічка також була представлена на Берлінському міжнародному кінофестивалі в програмі Panorama, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно. Фільм удостоїли двох нагород: Екуменічного журі та Глядацьких симпатій.

На цьому українські кінопрем’єри осені 2022 не закінчуються, будемо слідкувати і дивитися кіно!

Їдемо далі...

"Щедрик", 2021 рік
https://kino-teatr.ua/uk/film-trailer/schedrik-53583.phtml?trailer_id=22246
Воєнна драма "Щедрик" є другим повнометражним ігровим фільмом Олесі Моргунець-Ісаєнко. Як відомо, раніше режисерка презентувала дві документальні стрічки:
• "Рубіж. Грубешівська операція" – про спільну боротьбу українських та польських повстанців проти радянських окупантів у 1946 році;
• "Депортація 44 – 46" – про депортацію понад 480 тисяч українців з території сучасної південно-східної Польщі у 1944 – 1946 роках.
Сюжет картини
Стрічка розповідає історію, коли на межі зіткнення імперій, у безвиході окупації та пастці Другої світової війни опинилися діти, яких каральні режими СРСР та Третього Рейху позбавили батьків. Знедолених дітей приймає викладачка співу Софія. Окрім них, Софія має свою чарівну донечку, яка дуже любить мелодію "Щедрик" і, яка вірить, що саме ця композиція може примирити світ.
До чого призвела українська гармонія з наївністю дитини та стійкістю матері, дізнаєтеся після перегляду стрічки "Щедрик".

"Стоп-Земля", 2022 рік
https://youtu.be/cHt3DruBgRM
Чуттєва автобіографічна драма "Стоп-Земля" – повнометражний ігровий дебют Катерини Горностай. За словами режисерки, її фільм – це сплав її покоління та актуального життя сучасного підлітка.
За сюжетом 16-річна Маша навчається у звичайній київській школі. Вона почувається дещо відсторонено від однолітків, але аж ніяк не є самотньою завдяки своїм близьким друзям Яні та Сєні. Кожен з них по-своєму переживає шкільну буденність: екзамени, перше кохання, стосунки з однолітками.

"Наші Котики", 2020 рік
https://youtu.be/1cVPanQjNGg

Фільм "Наші котики" – це новий жанр для українського кінематографа – неполіткоректна патріотична комедія. Кіно про українських добровольців, які пішли захищати нашу країну від російських окупантів. Події фільму розгортаються на фронті у 2014 році. Серед продюсерів – колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун.
Успіх неполіткоректної комедії надихнув творців на продовження – у 2021 році представили перший тизер фільму "Наші котики 2", або "Таємниця жіночого монастиря".

"Поводир", 2014 рік
https://youtu.be/s4XYstz2np8

Стрічка "Поводир" в історії українського кінематографа є унікальною. Адже, вперше в Україні до участі у зйомках фільму запросили понад сотню незрячих кобзарів. Окрім них, у картині можна почути й побачити гру справжніх лірників та кобзарів зі Львова, Сумщини та Луцька.
У центрі історії – 1930-ті роки, Україна в час сталінського режиму, вбивство українського кобзарства, свідком якого став американський хлопчик Пітер. Усі ті страшні події відбуваються на тлі Голодомору. За словами режисера, він не розповідав про Голодомор як такий. Олесь Санін шукав світлу історію про людей, які з честю, гідністю та вірою змогли пережити ті часи.

"Егрегор", 2022 рік
https://youtu.be/yjxoipr72KE

Режисером містичного трилера "Егрегор" став Станіслав Капралов, а продюсером – Сергій Лавренюк. Цікаво, що зйомки стрічки відбувалися в декілька етапів у різних куточках світу – у Львові, Києві, Варшаві та Нью-Йорку. В одній зі сцен фільму знімається мер Львова Андрій Садовий.
За сюжетом фільму, у Львові зібралися секретар Ватикану та голова Православної церкви для підписання екуменічного протоколу про об'єднання церков. Мер Львова Андрій Садовий приймав голів церкви на балконі Ратуші,
– зазначила PR-менеджерка компанії Solar Media Entertainment Овсянко.
Фільм мав вийти на екрани у березні 2022 року, проте зараз ми не можемо сказати, коли "Егрегор" можна буде глянути в кіно. Спершу дочекаємося нашої з вами перемоги!

"Крути 1918", 2018 рік
https://youtu.be/uU_NeLGzAPM

Історичний екшн "Крути 1918" зняв режисер Олексій Шапарєв.
Він розповідає про реальний бій під селом Крути в Ніжинському районі Чернігівської області, який відбувся наприкінці січня 1918 року. Упродовж 5 годин у нерівному бою змагалися київські курсанти, козаки "Вільного козацтва" та більшовики Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова.

"Черкаси", 2019 рік
https://youtu.be/pJRozpMfYGo

Сценарій фільму знятий за мотивами реальних подій березня 2014 року, зокрема анексії Криму Росією. Картина розповідає про українського тральщика, який єдиним із дев’яти військових кораблів відмовився здаватися та спускати державний прапор, і три тижні чинив опір російським військовим.
Нещодавно українська телеведуча Катя Осадча пригадала фільм "Черкаси". Вона порівняла його сюжет з подіями в Україні під час війни.
Зауважимо, що у фільмі капітан тральщика Федаш каже морякам важливу фразу: "Черкаси будуть чинити опір". Сьогодні й Україна чинить опір російському окупанту.

"Мої думки тихі", 2019 рік
https://youtu.be/tKQmaiHCOds

Комедію "Мої думки тихі" зняв український режисер Антоніо Лукіч.
Фільм розповідає про звукорежисера Вадима, який мріє емігрувати в Канаду. Доля таки усміхається мрійнику та дає йому такий шанс, якщо він втілить замовний проєкт. Вадиму потрібно записати спів рідкісної качки, що живе у Карпатах, тому він вирушає на пошуки тварини.
Мама хлопця, дізнавшись про проєкт, вирішує використати нагоду та більше поспілкуватись з сином. Вона вирушає з Вадимом в експедицію, яка обернеться для них порцією курйозів та душевними бесідами.

"Безславні кріпаки", 2020 рік
https://youtu.be/ptVXAb2tN8s

В українському пригодницькому бойовику Романа Перфільєва "Безславні кріпаки" Тараса Шевченка вперше змалювали самураєм.
За сюжетом, всього за кілька днів легендарний письменник повинен навчитись бойового мистецтва, щоб протистояти кривдникам. А їх в головного героя чимало, адже його кохану дівчину потрібно рятувати від японського поганця.
За 2 дні Кобзар хутко вчиться стріляти "по-македонськи", фехтувати шпагами, швидко бігати та головне – не витріщатись на красивих гейш. Всі поєдинки змальовані з іронією, тому глядачі не зможуть дивитись стрічку без усмішки, якої так не вистачає сьогодні.

За матеріалами : https://kino.24tv.ua/10-filmiv-yaki-maye-pereglyanuti-kozhen-ukrayinets-2022-rotsi_n1946747




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 227 | Додав: estet | Теги: українське кіно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
larisa-kazakova