Головна » 2021 » Травень » 25 » Гімн книзі і знанню. 945 років від створення «Ізборника Святослава» (1076р.)



11:22
Гімн книзі і знанню. 945 років від створення «Ізборника Святослава» (1076р.)
«Ізборник Святослава» (1076) – один з найдавніших у Київській Русі рукописних збірників літературних творів.

Наприкінці ХVІІІ століття був власністю князя Щербатова, відомого російського державного діяча, історика і публіциста. У 1791 р. після смерті М.Щербатова кодекс було придбано разом з його великою бібліотекою (25 000 книг) Катериною II і поміщено в Ермітаж. У 1852 р. у складі Ермітажної збірки Ізборник надійшов у державну публічну бібліотеку (м. Санкт-Петербург), де він перебуває й нині. Досі не знайдено жодної копії цього збірника.

Твір, безумовно, належить перу київських авторів. Статті й уривки з різних рукописних джерел тут послідовно відібрані, осмислені з особистим ставленням переписувача до проблем, які стояли перед сучасним йому суспільством. Основу твору складають візантійські джерела (Афанасій Александрійський, Ніл Синайський, Василь Великий, Анастасій Синаїт, Іоанн Златоуст, Ніл Чорноризець та ін.), однак майже половина текстів складена на слов'янській основі.

«Ізборник 1076 року» відобразив матеріальну і духовну культуру Київської держави. Твір, імовірно, написаний з педагогічно-виховними цілями і був навчальним посібником для виховання князівських дітей.

Розуміння світу, походження людини, її сутності, відношення до світу і місця в світі в «Ізборнику 1076 року» ґрунтуються на типових для того часу біблійних уявленнях про творення світу Богом, протиставлення земного світу як світу зла божественному. Однак ці уявлення виступають тільки загальним фоном, на якому висвітлюються інші проблеми, де однією з перших ставиться проблема мудрості, знання, їх ролі в житті людини.

І тут без перебільшення можна стверджувати, що «Ізборник 1076 року» постає як гімн книзі, знанню, отриманому завдяки прилученню до соціальної пам'яті і соціального досвіду, наслідуванню прикладів людей старшого покоління, які радилися з мудрими людьми і діяли з розумом. Шлях до мудрості досить складний. Його треба починати з дитинства, робити все з душею, мужньо і самовіддано, тому що на цьому шляху людину чекає багато випробувань…

З історією української книги можна познайомитись у віртуальному музеї української книги: https://sites.google.com/site/virtmuzukrkn/home
Читайте Ізборник Святослава 1076 року: http://litopys.org.ua/oldukr2/oldukr58.htm

Дивіться відео: «Велети духу і слави. Ізборники Святослава»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 429 | Додав: estet | Теги: Ізборник Святослава | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
estet