Головна » 2022 » Жовтень » 24 » Гетьман-емігрант, мрією якого було здобуття для України незалежності. До 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика



13:37
Гетьман-емігрант, мрією якого було здобуття для України незалежності. До 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика
Гетьману України, сподвижнику Івана Мазепи, Пилипу Орлику - 350 років. Його переважно знають – і то передовсім в Україні – за створеною ним «Конституцією» 1710 року, багато положень якої не втратили актуальності й донині.

«Конституція Орлика – це один із якорів української ідентичності. Для українців 21-го сторіччя цей документ є одночасно і дороговказом, адже в ньому є багато положень, які є актуальними і до цього часу. Виклики для влади і для суспільства часом є аналогічними, які були на початку 18-го століття, – зазначив відомий український історик О. Алфьоров. – Ця Конституція промовляє нам, що ворогом України є Московська держава, яка нападає, пригнічує, обкрадає Україну і обмежує її права. Не дивлячись на те, що цьому документу понад 300 років, він нас подумки змушує замислитись, що ті старі виклики нікуди не щезли й сьогодні».

Але чим ще запам’ятався гетьман-емігрант, який в кінці життя писав, що не «перестане шукати всіх легальних засобів, аби заявити права моєї нації на Україну».
Пилип Орлик – гетьман-емігрант, укладач знаменитої «Бендерської Конституції» 1710 року, «права рука» та відданий послідовник Івана Мазепи. Дрібний шляхтич білорусько-литовсько-чеського походження, який зробив карколомну кар'єру в Україні. Проте опинився на становищі правителя без держави та без фінансів.

Інтелектуал і поліглот, який зумів вивести козацьке питання на міжнародний рівень, пов'язавши його з інтересами Швеції, Франції, Речі Посполитої, Османської імперії.
Дізнайтеся більше про цю визначну історичну постать, охоплену історичними міфами та фальсифікаціями. Разом з відомими істориками здійсніть подорож у минуле, щоб розібратися, яке значення і вплив мала і має нині діяльність Пилипа Орлика.

«Перший мазепинець і перший євроінтегратор»: 350 років гетьману Пилипу Орлику»

https://www.radiosvoboda.org/a/ukrayina-istoriya-hetman-pylyp-orlyk-konstytutsiya-nezalezhnist/32093331.html

Історія без міфів: Пилип Орлик




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 179 | Додав: estet | Теги: Орлик П. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0