Головна » 2021 » Листопад » 29 » Чудесна олива та як грати в дрейдл. Новорічно-різдвяні свята і традиції народів світу



13:36
Чудесна олива та як грати в дрейдл. Новорічно-різдвяні свята і традиції народів світу
Не лише християнські міста у святковий час потопають у вогнях. Сяйво свічників, так званих ханукій або менор, освітлює й синагоги, будинки і дахи Ізраїлю. Упродовж восьми днів у грудні ханукальні свічки горять, нагадуючи про диво над дивами.

Диво сталося, коли євреями правив володар Антіох IV Епіфан. Він наказав їм зректися звичаїв предків, а тоді пограбував єрусалимський храм і встановив у ньому грецькі статуї. Це вже було занадто. Вибухнуло славетне повстання Макавеїв. На жаль, під час захоплення храму вороги знищили запаси ритуальної оливи, яка горіла у святині. ЇЇ зосталося лише аби підтримати вогонь упродовж одного дня. Тим часом потрібно було аж вісім днів, щоб виготовити нові запаси. Юдейські перекази свідчать, що тоді сталася надзвичайна річ: менора (золотий священний семираменний свічник) із залишками оливи горіла впродовж восьми днів.

Донині на спомин того дива юдеї впродовж восьми днів поспіль, після заходу сонця запалюють по черзі свічки, промовляючи святкове благословення й співаючи ханукальний гімн «Маоз Цур». Урочистість розпочинається 25-го дня місяця кіслев за юдейським календарем.

Господар дому запалює свічки, починаючи з лівого боку, і ніколи не припалює наступну від попередньої: для цього використовують додаткову дев’яту свічку, яка зветься шамес. Ханукальний дев’ятираменний свічник повинен стояти так, щоб її бачило якомога більше людей, а його світло не може служити для жодних практичних цілей.

Ханука — іудейське свято світла, або свято свічок, 2021 року розпочнеться в неділю 28 листопада з заходом сонця і триватиме до понеділка 6 грудня.

Упродовж цих восьми днів діти бавляться дрейдлом, тобто чотиригранною дзигою. На його сторонах видніються чотири гебрейські літери: нун, гімел, ге, шин – перші літери слів у реченні «Нес гадол гая шам» («Велике диво сталося там»). Кожний гравець має певну кількість шоколадних монеток. Усі кладуть до «банку» по монеті. Тоді по черзі крутять дзигу й забирають з банку чи кладуть до нього свої монети, залежно від того, якою стороною догори опинився дрейдл: якщо на ній виднітиме нун – це означає, що не виграв ніхто, гімел – гравець забирає з банку все, ге – отримує половину банку, а шин – кладе до банку одну монету.

Про це дивне свято, а також про інші традиції читайте у книзі Моніки Утник-Стругала «Йдуть свята. Про Різдво, святого Миколая й новорічні традиції на світі», яку можна знайти в читальному залі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 289 | Додав: estet | Теги: Ханука, дрейдл | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 9
Гостей: 7
Користувачів: 2
estet, Olenavolchenko