Головна » 2023 » Квітень » 13 » Цей день в історії. 13 квітня 2022 року. Як український «Нептун» знищив флагман російського флоту.



12:35
Цей день в історії. 13 квітня 2022 року. Як український «Нептун» знищив флагман російського флоту.
Погода в цей день була жахливою. Від самого ранку небо над Чорним морем уздовж українського узбережжя затягнули важкі дощові хмари. Вони висіли суцільною поволокою на висоті всього кілька кілометрів над водою, і через них годі було хоч щось розгледіти в морі з неба!

13 квітня 2022 року було, може, найгіршим днем для того, щоб намагатися потопити крейсер «Москва». Не допомагали ні літаки, ні безпілотники «Байрактар», ні оптичні супутники. В таких умовах міг би зарадити загоризонтний радар, сигнал від якого здатний огинати Землю. Але 13 квітня в оператора комплексу «Нептун» в Одеській області під рукою були тільки звичайні радари, які майже не бачать цілей далі, ніж за 18 кілометрів. Усе це усвідомлювали і на крейсері «Москва», команді якого здавалося, що вона в цілковитій безпеці: вони розуміли, що з неба їх не видно, з берега – теж. Плюс у них дуже серйозні комплекси ППО на борту й інші системи захисту. Тому вони підпливли на відстань у 120 кілометрів до українського берега, і ця самовпевненість їх і згубила – росіяни вважали, що Україна не має засобів, здатних уразити крейсер на тій відстані, на якій він був розташований, однак для нас вона виявилась досяжною.

Україні 13 квітня несподівано допомогла сама природа. Оператор «Нептуна» не мав би дістати «Москву» звичайним радаром, але саме це і сталося. Тож після кількох хвилин важких вагань та консультацій він віддав команду «пуск», і дві ракети з невеликим інтервалом вилетіли в бік російського крейсера. Орієнтовний час їхнього підльоту мав складати трохи більше 6 хвилин. Що буде після того, як ці хвилини спливуть, не знав ніхто…

На тому етапі війни було необхідно знизити активність ворожого флоту в Чорному морі. Україна мала деякі можливості і досить невеликий шанс їх використати. Та Збройні Сили завдали ракетного удару по крейсеру «Москва», що стояв у Чорному морі, й затопили його. Підбитий Україною російський крейсер «Москва» став найдорожчою військовою втратою рф у війні з Україною. Для росіян затоплення крейсера – це, насамперед, велика іміджева втрата – вони називали його «найсерйознішим кораблем» у Чорному морі. А для України це одна з серйозних перемог, яка дала можливість звільнити острів Зміїний та розпочати зернову ініціативу Grain from Ukraine. А перша поштова воєнна марка України «Корабель» вже стала символом нашої країни, та знайшла великий відгук у серцях українців.

Протикорабельний ракетний комплекс «Нептун» на параді до Дня Незалежності України




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 155 | Додав: estet | Теги: крейсер Москва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
estet