Головна » 2022 » Травень » 30 » Авторці слів пісні «Чом, чом, чом, земле моя…» 150 років від дня народження



15:56
Авторці слів пісні «Чом, чом, чом, земле моя…» 150 років від дня народження
«Чом, чом, чом, земле моя,
Так люба ти мені, так люба ти мені
Чом, чом, чом, земле моя,
Чарує так мене краса твоя?»
(Костянтина Малицька)


Українська письменниця, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині Костянтина Іванівна Малицька народилася 30 травня 1872 року в селі Кропивник (зараз Калуського району Івано-Франківської області) в сім'ї греко-католицького священика.

Початкову школу закінчила в Станіславі (Івано-Франківськ), пізніше вступила до Львівської державної семінарії. Саме там вона починає віршувати. Була завсідником катедри Святого Юра у Львові (в якій знаходилася багата бібліотека). Здобувши кваліфікацію педагога, вона все життя провела, вчителюючи та займаючись громадською діяльністю, в галицьких та буковинських селах і містечках. Працювала під літературними псевдонімами: Віра Лебедова, Чайка Дністрова.

1906 року народна учителька отримала запрошення попрацювати в першій українській приватній дівочій школі ім. Т. Шевченка, заснованій Українським Педагогічним товариством в столиці Галичини – Львові. Окрім учителювання вона поринула в численні українські громадські зачинання та продовжила свої творчі розробки. Починаючи з 1906 року і аж до початку 1-ї Світової війни (1914 рік) вона редагує журнал «Дзвінок», працює в педагогічних товариствах: «Рідна школа», «Крайове товариство охорони дітей і опіки над молоддю» та активно співпрацює з «Просвітою».

1912 року спільно з М. Білецькою дала почин для заснування фонду «На потреби України», що був матеріальною допомогою для УСС 1914 р. У 1915 році заарештована і відправлена окупаційною владою подалі від українських терен до далекого Сибіру. Але й там вона заявила про себе, організувавши у далекому Красноярську українську школу ім. І. Котляревського, де і стала першою вчителькою. Творчість свою вона не полишала, хоча все написане було пройняте тугою за Батьківщиною.

У 1920 році, після п’яти років заслання, повернулася до Львова, де знову почала працювати в школі ім. Тараса Шевченка. Влітку 1941 року ініціювала заснування товариства «Жіноча Служба України» та очолювала його до вересня 1941 року. З 1944 року вона працювала старшим бібліографом Наукової бібліотеки імені В. Стефаника, укладала універсальний покажчик дитячої літератури.

Найбільш знаний вірш К. Малицької «Чом, чом, чом, земле моя», який став справді народним. 1904 року композитор Денис Січинський написав до нього музику і пісня стала широковідомою, улюбленою для багатьох поколінь українців.

Усе своє життя Костянтина Малицька присвятила активній культурно-просвітницькій діяльності, її енергії можна було позаздрити. Вона встигала приділяти увагу й організації жіночих громад у Чернівцях і Львові, і перекладацькій роботі, її вірші надихали молодь ставати до лав Українських січових стрільців.

До уваги користувачів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей:

Костянтина Малицька. Чом, чом, земле моя... (Аудіокнига)



Костянтина Малицька. Соловей (Аудіокнига)




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 255 | Додав: estet | Теги: Малицька К. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0